A sosit timpul pentru pregătiri de Crăciun - ce suport pentru aluat să alegi?

2022-10-23
A sosit timpul pentru pregătiri de Crăciun - ce suport pentru aluat să alegi?

Un suport pentru pregatirea prajiturilor de Crăciun este un element foarte util al echipamentelor de bucătărie, care va fi de ajutor nu numai în perioada Crăciunului. Vezi ce suporturi sunt disponibile pe piața, cum sa alegi modelul potrivit și cum sa ai grija de suport astfel incat sa iti servească cat mai mult timp.

De ce merită să folosiți suportul?

Suportul facilitează întinderea aluatului și protejează suprafața blatului mesei de murdărie sau zgârieturi (de exemplu, atunci când tăiați prăjiturile cu ajutorul tăietorilor de prăjituri cu margini ascuțite sau tăiați aluatul cu un cuțit). Datorită marginilor proeminente, ingredientele preparate nu se vor revărsa, ceea ce este deosebit de practic atunci când se prepară aluat pentru produse de patiserie, paste sau orice altceva.

Dimensiunea suportului

Suporturi sunt disponibile în cele mai populare trei dimensiuni: 80 x 60 cm, 70 x 50 cm și 50 x 40 cm. Dimensiunea suportului trebuie să fie adaptată dimensiunilor blatului mesei și spațiului pe care îl puteți aloca pentru depozitarea acesteia (suport de silicon poate fi rulat și pus într-un sertar după utilizare, dar lemnul sau bambusul ocupă mai mult spațiu). În general, merită să alegeți dimensiunea maximă posibilă care se va potrivi pe un blat sau pe masă și va fi convenabil de depozitat: acest lucru va oferi spațiu adecvat pentru frământare și întindere chiar și o cantitate mare de aluat în același timp.

Suport din lemn

Suport din lemn este cea mai populară soluție în casele noastre. De obicei sunt realizate din lemn de fag, arțar, tei sau plop. Spațiul suportului din lemn este limitat pe trei laturi, ceea ce împiedică împrăștierea ingredientelor aluatului pe blatul mesei. Un suport din lemn realizat corespunzător, impregnat și bine întreținut este igienic și practic, dar merită să ne amintim că este mai predispus la umezire și, ca urmare, la creșterea bacteriilor decât omologii săi din bambus sau silicon. Atunci când alegeți un suport din lemn, trebuie să acordați atenție suprafeței acesteia - ar trebui să fie netedă, deoarece orice adâncituri sau fragmente aspre vor face aluatul să se lipească. Un suport din lemn este o soluție bună pentru persoanele care au nevoie de un produs durabil și convenabil. Merită să căutați modele care sunt echipate cu picioare din cauciuc sau silicon, datorită cărora suportul nu alunecă pe masă, ceea ce ar putea duce la zgârierea suprafeței blatului mesei.

Suport din bambus

Suport din bambus este asemănător ca aspect cu lemnul, dar este realizat din bambus, care are proprietăți funcționale ușor diferite. Lemnul de bambus se înmoaie mai puțin și se usucă mai repede, motiv pentru care nu este la fel de expus la umezeală și la creșterea bacteriilor ca alte tipuri de lemn. Un suport din bambus este o investiție destul de mare, dar poate fi recomandat persoanelor care doresc o soluție practica, comoda si igienica. De asemenea, merită menționat faptul că lemnul de bambus este foarte durabil, astfel încât suport din el poate rezista cu ușurință spălării repetate sau tăierii fursecurilor cu un cuțit.

Suport din silicon

Suport din silicon este sub forma unui covoraș plat, pe care există adesea desene suplimentare care facilitează rularea unei bucăți de aluat în forma și dimensiunea dorită. Lipsa pereților face ca suportul să fie puțin mai expus la murdărie (deși sunt disponibile și modele cu margine înălțată), dar în general este o soluție foarte comodă și practică. Aluatul frământat nu se lipește de suprafața suportului, așa că nu este nevoie să presari făina în timp ce rulezi. Curățarea și depozitarea suportului din silicon este, de asemenea, extrem de simplă - trebuie doar să-l spălați manual sau în mașina de spălat vase și să-l rulați după uscare, dupa care să-l puneți într-unul din dulapurile de bucătărie, unde va aștepta reutilizarea. Este cea mai igienică soluție disponibilă, așa ca poate fi recomandata persoanelor cu alergii sau cu imunitate redusă, precum și părinților cu copii mici. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă când tăiați elementele rulate cu un cuțit, deoarece suprafața de silicon poate fi deteriorată.

Cum să îngrijești corect suportul?

În cazul unui suport din silicon, problema este foarte simplă - după utilizare, este suficient să îl speli în mașina de spălat vase sau manual, apoi să-l ascunzi. Siliconul nu necesită impregnare și este complet rezistent la apă și la schimbarea umidității aerului. Îngrijirea suporturilor din lemn este puțin mai complicată. Merită să alegeți modele care au fost impregnate cu grijă, ceea ce vă va ajuta să evitați uscarea și crăparea sau putrezirea sub influența apei. După utilizare, suport din lemn trebuie curățat ușor de resturile de aluat cu un cuțit, apoi spălat cu o cârpă sau un burete înmuiat în apă și lichid de spălat vase și uscat imediat. Ar trebui evitată răzuirea sau spălarea puternică - acest lucru poate deteriora suprafața lemnului. Din când în când, puteți păstra suportul de lemn acoperindu-l timp de câteva ore cu un strat de ulei natural (de exemplu semințe de în), care se va înmuia în lemn, întărindu-i structura și împiedicând pătrunderea umezelii și uscarea din cauza aerului uscat.

Pret bun

pixel